1 1

Gräsrebellen tipsar: Anlägga gräsmatta

Hösten är bästa tiden att anlägga gräsmatta. Oavsett om du väljer att så eller rulla färdigt gräs är hösten bästa tiden för ditt projekt. Under höstmånaderna är marken varm, luften fuktig och fåglarna mätta.

Det viktigaste för att få en fin och välmående gräsmatta över tid är att vara noga med förarbetet. En bra jord ger gräset förutsättningar att växa. Därför är det viktigt att ta reda på vad du har för underlag idag. Är det en styv lerjord eller en lätt sandjord? Förbättra marken med bra mat- eller kompostjord, du kan också blanda upp jorden med 20-40% sand för att få en mer dränerande jord. Du bör ha runt 20 cm fin jord för att rötterna ska kunna etablera sig, jordmånen gör också att jorden inte torkar ut lika lätt under sommarmånaderna. Snåla inte med jorden och förarbetet.

Gräsrebellen tipsar - gödning vid anläggning av ny gräsmatta - Ohlssons AB

Få till en jämn yta

Sprid ut jorden jämnt där du ska anlägga gräsmatta. Får du leverans i storsäck eller kran kan föraren hjälpa dig att fördela jorden över tomten. Kratta ut och tryck till med en vält. Har du stora ytor kan du ta en lastpall och lägga upp och ner. Dra den fram och tillbaka med ett rep för att jämna ut och trycka till jorden.

Ge jorden näring

Innan du sår eller rullar ut gräs ska du ta vara på den unika möjligheten att gödsla jorden för att ge fröna och rötterna näring redan vid etablering. Välj ett miljövänligt höst- eller trädgårdsgödsel som innehåller fosfor (P) och kalium (K). Fosfor gynnar rotutvecklingen och kalium hjälper fotosyntesen och ger en bättre övervintring. Sprid ut gödningen och mylla ner den med en kratta i jorden.

Gräsrebellen tipsar - så ny gräsmatta - Ohlssons AB

Dags att så

Välj en fröblandning som passar dina behov. Fundera om gräsmattan kommer användas till sport och lek eller om det är en paradmatta du vill ha. En villablandning brukar bestå av flera olika sorters frö som kompletterar varandra bra och fungerar för de allra flesta. Glöm inte att skaka förpackningen innan du sår så att de olika sorterna blandas och sprids över hela ytan. Det går att sprida fröna för hand men för bästa resultat bör du hyra en såmaskin. Tänk på att gå i olika riktningar för att undvika att få ojämn tillväxt. När fröna väl har spridits över ytan går du med en gallervält som trycker till fröna och ser till att de får jordkontakt.

Håll jorden fuktig

På hösten behöver man inte vattna lika ofta som när man sår gräs på våren eller sommaren. Du behöver vattna om det inte regnar eller om jorden ser torr ut på ytan. Tänk på att inte vattna för mycket, då simmar gräsfröna runt. En tumregel är att vattna lite men ofta. När väl gräsmattan har etablerat sig ska du istället vattna mycket men sällan, då gynnas rötterna som letar sig ner i jorden efter vatten.

Gräsrebellen tipsar - anlägga ny gräsmatta - Ohlssons AB

Klippning och gödsling

Olika grässorter tar olika lång tid att etablera sig. En del sorter visar sig redan efter fem dagar när andra sorter kan ta upp emot 30 dagar innan man kan se några grässtrå. När gräset är ungefär sju centimeter kan du klippa första gången. Klipp på högsta inställningen för att försiktigt toppa grässtråna, klipp helst med uppsamlare. Efter första klippningen kan du också gödsla första gången med en vanlig miljövänlig gräsgödning. Gödsla med halv dos av vad som är rekommenderat på förpackningen.

Fortsätt och klipp gräsmattan ofta. Då blir den tät och fin och du håller ogräset borta. Gödsla fyra gånger under säsong från vår till sensommar och vattna vid behov.

Lycka till!

Ohlssons 4 Facksbil 5

Tre vanliga myter om återvinning

Det finns många myter om återvinning som inte stämmer. Här är svaren på tre av de vanligaste myterna.

Jord rabatt tips

Gräsrebellen tipsar - jordförbättra rabatten

Det vi ser och njuter av i trädgården är ofta det som finns ovanför jorden och ofta glömmer vi bort det som finns nere i jorden, där rötterna lever. Vår jord har flera viktiga uppgifter, den ska bland annat vara bostad och skafferi för våra växter. Därför är det viktigt att man jordförbättrar rabatterna för att växterna ska trivas och leva länge. En bra jord innehåller jordpartiklar, vatten och luft.

Ohlssons Återvinning Quiz

SVAREN: ÅTERVINNINGSQUIZ

Glad alla hjärtans dag! Här är svaren i vårt återvinningsquiz!

Ohlssons Återvinning Quiz

ÅTERVINNINGSQUIZ

Vem uppvaktar du med din kärlek idag? ❤️ Uppvakta familjen, vännen och kollegan med en gåva som varar längre än choklad och rosor - utmana dem i vårt återvinningsquiz!

Sortering av matavfall

Det här behöver du veta om matavfall

I den här artikeln får du veta mer om matavfall och vad som är bra att tänka på när du sorterar.

Hållbar transport på landsväg

Ohlssons certifierade av Fair Transport

Ohlssons är hållbarhetscertifierade av Fair Transport. Det innebär i praktiken att vi löpande mäter, redovisar och arbetar för minskad klimatpåverkan, ökad trafiksäkerhet samt goda arbetsförhållanden för våra anställda.

Man i kostym

Koncernchefen: Hållbar avfallshantering gynnar både miljö och ekonomi

Med hållbarhet som ledstjärna hjälper Ohlssons företag, industrier, kommuner och privatpersoner att bli mer hållbara. Företaget bedriver insamling av avfall i 35 kommuner runtom i Sverige och har målet inställt på att bli den ledande aktören inom renhållning. I en artikel i Dagens Industri berättar Christer Ohlsson, koncernchef, mer.

Fyrfackskärl

Återvinningsgraden av hushållsavfall ökar men stor del sorteras fel

Ny statistik från FTI visar att återvinningsgraden av hushållsförpackningar har ökat från 2020 till 2021. Svenskarna sorterar mer än någonsin, men samtidigt är många förpackningar felsorterade. I den här artikeln berättar vi mer.

Peter Johansson

Möt Peter Johansson, kranbilsförare

Peter berättar om det bästa med att jobba som kranbilsförare på Ohlssons.

Benny Jeanette Jim

Därför är Osby Sveriges bästa avfallskommun 2022

Osby Kommun har av Avfall Sverige utsetts till årets avfallskommun 2022. I Osby och Östra Göinge är det ÖGRAB som ansvarar för kommunernas renhållningsskyldighet. ÖGRABs entreprenör för avfallsinsamlingen är Ohlssons. I den här artikeln berättar Benny och Jeanette som sköter driften, chauffören Jim och ÖGRABs vd Per om hur man blir Sveriges bästa avfallskommun.