Fyrfackskärl

Återvinningsgraden av hushållsavfall ökar men stor del sorteras fel

Ny statistik från FTI visar att återvinningsgraden av hushållsförpackningar har ökat från 2020 till 2021. Svenskarna sorterar mer än någonsin, men samtidigt är många förpackningar felsorterade. I den här artikeln berättar vi mer.

Enligt Sveriges återvinningsmål för 2029 ska minst 65 procent av alla nya förpackningar på marknaden ska återvinnas och få nytt liv. Ny statistik från FTI, Förpackningsinsamlingen, visar att återvinningsgraden under 2021 överträffar både 2020 och återvinningsmålen. I snitt lämnade varje person in 53 kilo förpackningar, vilket motsvarar en ökning på ungefär 3 kilo per person. Enligt rapporten är svenska befolkningen bäst på att återvinna glas, papper och metall. Däremot krävs det mer för att nå de specifika målen för plast- och pappersförpackningar.

Återvinningsgraden är lägst när det gäller plast och siffrorna visar att två tredjedelar av alla plastförpackningar som sätts på marknaden slängs i restavfall.

Genom att källsortera en plastpåse halveras koldioxidutsläppen i jämförelse med att slänga den i restavfall där den sedan eldas upp. För varje kilo återvunna plastförpackningar sparas 2 kg koldioxidutsläpp samtidigt som behovet av ny råvara minskar, enligt FTIs uträkningar.

Som ansvariga för insamlingen av hushållsavfall i ett fyrtiotal kommuner i Sverige märker vi att sorteringsgraden ökar markant när det är enkelt att sortera intill hemmet. Exempel på det kan vara flerfackskärl eller miljörum nära bostaden.

20 % av alla förpackningar är felsorterade

Trots att svenska hushåll är duktiga på att sortera blir det inte alltid rätt. Ytterligare statistik från FTI visar att ungefär 20% av det insamlade hushållsavfallet är felsorterat. Ofta handlar det om plastförpackningar eller pappersförpackningar som har sorterats fel. Det kan vara allt ifrån äggförpackningar till chipspåsar som hamnar i fel kärl.

Tips: På baksidan av många förpackningar står det hur förpackningen ska sorteras. En förpackning som består av flera material ska sorteras efter det material som förpackningen till störst del består av. En pappersförpackning med ett litet plastfönster ska alltså läggas bland pappersförpackningarna. Ibland går det till och med att dela på förpackningen så att rätt material kan läggas i rätt kärl. 

Det är skillnad på förpackningar och produkter

Ett annat misstag som FTI menar att många gör är att lämna alla typer av avfall i förpackningsåtervinningen, exempelvis plastleksaker i plaståtervinningen och dricksglas i glasåtervinningen. Det är skillnad på förpackningar och produkter då den sistnämnde inte kan återvinnas via förpackningsinsamlingen. En förpackning är det som används för att skydda, leverera eller presentera en vara och det är bara dessa som ska lämnas till återvinningstationer eller flerfackskärl. Produkter som exempelvis plastleksaker, dricksglas och diskborstar ska lämnas på återvinningscentralen.

Trots att Sverige har kommit en bra bit på vägen finns det mer att göra. Både jag och Ohlssons hoppas och tror att alla kan dra sitt strå till stacken genom att källsortera sitt avfall på rätt sätt. Allt avfall som är felsorterat leder till onödiga transporter och onödig energiförbrukning. Varje förpackning som sorteras rätt gör skillnad och bidrar till ett bättre klimat.

Med det sagt, tänk efter en extra gång när du står framför restavfall med fredagens chipspåse.

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 LIFEHACKS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer våra bästa tips för dig som har fyrfackskärl!

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.