återvinn i jul

SÅ ÅTERVINNER DU I JUL

Genom att återvinna i jul är du med och bidrar till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Tack för att du återvinner!

Julgranen

Kör granen till återvinningscentralen och sortera den som trädgårdsavfall, men kom ihåg att ta bort allt pynt först. I vissa kommuner finns det ibland lokala insamlingar som kommer och hämtar granen hemma hos dig mot en billig peng. Bor du till exempel i Bjärred i Skåne är det Ohlssons som hämtar granen på uppdrag av Lions.

Har du en gran av plast? Den ska sorteras på återvinningscentralen. Om den har en stomme av metall sorteras den som metall och om den består mest av plast sorteras den som plast.

Julklappspapper

Generellt ska presentpapper som är gjort av papper sorteras som pappersförpackning. Är det väldigt mycket tejp på pappret, eller om presentpappret har en plastad yta, ska det sorteras som restavfall.

Presentsnören

Det kan vara lätt att tro att de ska sorteras i plaståtervinningen, men just presentsnören ska faktiskt sorteras som restavfall.

Kartonger och presentaskar

Dessa sorteras som pappersförpackningar, men kom ihåg att platta till dem ordentligt så att fler förpackningar får plats.

Värmeljus

Sorteras i behållaren för metall på återvinningscentralen. Kom ihåg att lossa den lilla vekeshållaren från värmeljuset så att koppens aluminium återvinns för sig och vekeshållarens stål återvinns för sig.

Glöggflaska

Sortera flaskan som glasförpackning och korken som metallförpackning.

Sillburk av glas

Sorteras som glasförpackning. Locket sorteras som metallförpackning.

Sillburk av metall

Hela burken sorteras som metallförpackning.

Tomma julmatsförpackningar

Plasten som omger skinkan, laxen och gröten återvinns som vanlig plastförpackning.

PET-flaskor och pantburkar

Dessa pantar du som vanligt vid din närmsta mataffär eller återvinningscentral. Har du väldigt många burkar och flaskor som ska pantas? I flera städer i Sverige finns PantameraExpress - där du kan tömma en hel kasse med burkar och flaskor som pantas blixtsnabbt! 

Benny Jeanette Jim

Därför är Osby Sveriges bästa avfallskommun 2022

Osby Kommun har av Avfall Sverige utsetts till årets avfallskommun 2022. I Osby och Östra Göinge är det ÖGRAB som ansvarar för kommunernas renhållningsskyldighet. ÖGRABs entreprenör för avfallsinsamlingen är Ohlssons. I den här artikeln berättar Benny och Jeanette som sköter driften, chauffören Jim och ÖGRABs vd Per om hur man blir Sveriges bästa avfallskommun.

J 1

Möt Landskronas liftdumperdrottning Josefine

Lär känna en av #ohlssonskollegor, Josefine. Hon delar med sig av det bästa med att arbeta som liftdumperchaufför, varför hon valde att söka in på transportgymnasiet och hur det är att vara kvinna i en traditionellt mansdominerad bransch.

Sol

Energieffektiva fastigheter i Märsta

Under 2021 förvärvade Ohlssons energieffektiva fastigheter i Märsta. Fastigheterna rymmer bland annat kontor, garage och verkstäder och har solceller installerade på taken.

Anders Dyson

Möt Anders Dyson, KMA-ansvarig

Anders berättar om sitt brinnande intresse för kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor och ålderns fördelar.

larv

SÅ SLIPPER DU FLUGOR, LARVER OCH STINKANDE SOPKÄRL I SOMMAR!

Har du också varit med om att din soptunna svämmar över av larver och flugor under sommarmånaderna? Vi vet, inte särskilt kul. Här kommer våra bästa tips för att minska risken:

ohlssons återvinningsquiz

OHLSSONS ÅTERVINNINGSQUIZ

Testa dina kunskaper i återvinning med Ohlssons quiz. Hur många rätt får du?

ohlssons återvinningsquiz

SVAREN: OHLSSONS ÅTERVINNINGSQUIZ

Redo för svaren i Ohlssons återvinningsquiz? Du hittar dem här!

Simon (1)

Återvinningsgraden är rekordhög – men vi måste göra mer

Färsk statistik från FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) visar att de svenska hushållens totala återvinning av förpackningar var rekordhög under 2020. Men den visar även att vi behöver ta ett större ansvar och särskilt återvinna fler plast- och pappersförpackningar.

Gräsrebellen

Gräsrebellen tipsar: Så toppdressar du din gräsmatta i vår

Våren är bästa tiden att toppdressa gräsmattan. Toppdressing innebär att du sprider ut ett tunt lager sand och organiskt material över gräsmattan. Ohlssons har färdigblandad toppdress som kan levereras direkt hem till dig i storsäck.

fastfruset avfall i kärl

UNDVIK FASTFRUSET AVFALL I KÄRLET I VINTER

Fryser ditt avfall fast i kärlet? Ta gärna del av våra tips!