återvinn i jul

SÅ ÅTERVINNER DU I JUL

Genom att återvinna i jul är du med och bidrar till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Tack för att du återvinner!

Julgranen

Kör granen till återvinningscentralen och sortera den som trädgårdsavfall, men kom ihåg att ta bort allt pynt först. I vissa kommuner finns det ibland lokala insamlingar som kommer och hämtar granen hemma hos dig mot en billig peng. Bor du till exempel i Bjärred i Skåne är det Ohlssons som hämtar granen på uppdrag av Lions.

Har du en gran av plast? Den ska sorteras på återvinningscentralen. Om den har en stomme av metall sorteras den som metall och om den består mest av plast sorteras den som plast.

Julklappspapper

Generellt ska presentpapper som är gjort av papper sorteras som pappersförpackning. Är det väldigt mycket tejp på pappret, eller om presentpappret har en plastad yta, ska det sorteras som restavfall.

Presentsnören

Det kan vara lätt att tro att de ska sorteras i plaståtervinningen, men just presentsnören ska faktiskt sorteras som restavfall.

Kartonger och presentaskar

Dessa sorteras som pappersförpackningar, men kom ihåg att platta till dem ordentligt så att fler förpackningar får plats.

Värmeljus

Sorteras i behållaren för metall på återvinningscentralen. Kom ihåg att lossa den lilla vekeshållaren från värmeljuset så att koppens aluminium återvinns för sig och vekeshållarens stål återvinns för sig.

Glöggflaska

Sortera flaskan som glasförpackning och korken som metallförpackning.

Sillburk av glas

Sorteras som glasförpackning. Locket sorteras som metallförpackning.

Sillburk av metall

Hela burken sorteras som metallförpackning.

Tomma julmatsförpackningar

Plasten som omger skinkan, laxen och gröten återvinns som vanlig plastförpackning.

PET-flaskor och pantburkar

Dessa pantar du som vanligt vid din närmsta mataffär eller återvinningscentral. Har du väldigt många burkar och flaskor som ska pantas? I flera städer i Sverige finns PantameraExpress - där du kan tömma en hel kasse med burkar och flaskor som pantas blixtsnabbt! 

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 LIFEHACKS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer våra bästa tips för dig som har fyrfackskärl!

hållbar vardag

10 tips för en mer hållbar vardag

Vi har samlat en mängd enkla, men hållbara tips som du kan göra i vardagen. Hur många gör du?

stopp i vasken

Det här kan du göra själv om du får stopp i vasken/diskhon

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

stopp i toaletten

Det här kan du göra själv om du får stopp i toaletten

Stopp i avloppet suger. Vi delar med oss av våra bästa tips för vad du kan göra själv om du får stopp i toan! Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Har du fått stopp i toan? Även riktigt mycket toapapper eller till och med avföring kan leda till stopp i toan.

fyrafackskärl

Allt du behöver veta om fyrafackskärl

Allt fler kommuner väljer att införa fastighetsnära insamling vid hushållen. Det innebär att det finns möjlighet att välja två stycken sopkärl med fyra fack, ett fack för varje avfallssort. Som en egen sorteringsanläggning! Enligt Avfall Sverige skulle mer än 60% av det som slängs i hushållens soppåsar egentligen kunna materialåtervinnas. Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare och fler återvinner fler mer noggrant. Du slipper också att åka till återvinningsstationen, vilket sparar tid för dig och är mer schysst mot miljön.

minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.