1 1

Gräsrebellen tipsar: Anlägga gräsmatta

Hösten är bästa tiden att anlägga gräsmatta. Oavsett om du väljer att så eller rulla färdigt gräs är hösten bästa tiden för ditt projekt. Under höstmånaderna är marken varm, luften fuktig och fåglarna mätta.

Det viktigaste för att få en fin och välmående gräsmatta över tid är att vara noga med förarbetet. En bra jord ger gräset förutsättningar att växa. Därför är det viktigt att ta reda på vad du har för underlag idag. Är det en styv lerjord eller en lätt sandjord? Förbättra marken med bra mat- eller kompostjord, du kan också blanda upp jorden med 20-40% sand för att få en mer dränerande jord. Du bör ha runt 20 cm fin jord för att rötterna ska kunna etablera sig, jordmånen gör också att jorden inte torkar ut lika lätt under sommarmånaderna. Snåla inte med jorden och förarbetet.

Gräsrebellen tipsar - gödning vid anläggning av ny gräsmatta - Ohlssons AB

Få till en jämn yta

Sprid ut jorden jämnt där du ska anlägga gräsmatta. Får du leverans i storsäck eller kran kan föraren hjälpa dig att fördela jorden över tomten. Kratta ut och tryck till med en vält. Har du stora ytor kan du ta en lastpall och lägga upp och ner. Dra den fram och tillbaka med ett rep för att jämna ut och trycka till jorden.

Ge jorden näring

Innan du sår eller rullar ut gräs ska du ta vara på den unika möjligheten att gödsla jorden för att ge fröna och rötterna näring redan vid etablering. Välj ett miljövänligt höst- eller trädgårdsgödsel som innehåller fosfor (P) och kalium (K). Fosfor gynnar rotutvecklingen och kalium hjälper fotosyntesen och ger en bättre övervintring. Sprid ut gödningen och mylla ner den med en kratta i jorden.

Gräsrebellen tipsar - så ny gräsmatta - Ohlssons AB

Dags att så

Välj en fröblandning som passar dina behov. Fundera om gräsmattan kommer användas till sport och lek eller om det är en paradmatta du vill ha. En villablandning brukar bestå av flera olika sorters frö som kompletterar varandra bra och fungerar för de allra flesta. Glöm inte att skaka förpackningen innan du sår så att de olika sorterna blandas och sprids över hela ytan. Det går att sprida fröna för hand men för bästa resultat bör du hyra en såmaskin. Tänk på att gå i olika riktningar för att undvika att få ojämn tillväxt. När fröna väl har spridits över ytan går du med en gallervält som trycker till fröna och ser till att de får jordkontakt.

Håll jorden fuktig

På hösten behöver man inte vattna lika ofta som när man sår gräs på våren eller sommaren. Du behöver vattna om det inte regnar eller om jorden ser torr ut på ytan. Tänk på att inte vattna för mycket, då simmar gräsfröna runt. En tumregel är att vattna lite men ofta. När väl gräsmattan har etablerat sig ska du istället vattna mycket men sällan, då gynnas rötterna som letar sig ner i jorden efter vatten.

Gräsrebellen tipsar - anlägga ny gräsmatta - Ohlssons AB

Klippning och gödsling

Olika grässorter tar olika lång tid att etablera sig. En del sorter visar sig redan efter fem dagar när andra sorter kan ta upp emot 30 dagar innan man kan se några grässtrå. När gräset är ungefär sju centimeter kan du klippa första gången. Klipp på högsta inställningen för att försiktigt toppa grässtråna, klipp helst med uppsamlare. Efter första klippningen kan du också gödsla första gången med en vanlig miljövänlig gräsgödning. Gödsla med halv dos av vad som är rekommenderat på förpackningen.

Fortsätt och klipp gräsmattan ofta. Då blir den tät och fin och du håller ogräset borta. Gödsla fyra gånger under säsong från vår till sensommar och vattna vid behov.

Lycka till!

J 1

Möt Landskronas liftdumperdrottning Josefine

Lär känna en av #ohlssonskollegor, Josefine. Hon delar med sig av det bästa med att arbeta som liftdumperchaufför, varför hon valde att söka in på transportgymnasiet och hur det är att vara kvinna i en traditionellt mansdominerad bransch.

Sol

Energieffektiva fastigheter i Märsta

Under 2021 förvärvade Ohlssons energieffektiva fastigheter i Märsta. Fastigheterna rymmer bland annat kontor, garage och verkstäder och har solceller installerade på taken.

Anders Dyson

Möt Anders Dyson, KMA-ansvarig

Anders berättar om sitt brinnande intresse för kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor och ålderns fördelar.

larv

SÅ SLIPPER DU FLUGOR, LARVER OCH STINKANDE SOPKÄRL I SOMMAR!

Har du också varit med om att din soptunna svämmar över av larver och flugor under sommarmånaderna? Vi vet, inte särskilt kul. Här kommer våra bästa tips för att minska risken:

ohlssons återvinningsquiz

OHLSSONS ÅTERVINNINGSQUIZ

Testa dina kunskaper i återvinning med Ohlssons quiz. Hur många rätt får du?

ohlssons återvinningsquiz

SVAREN: OHLSSONS ÅTERVINNINGSQUIZ

Redo för svaren i Ohlssons återvinningsquiz? Du hittar dem här!

Simon (1)

Återvinningsgraden är rekordhög – men vi måste göra mer

Färsk statistik från FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) visar att de svenska hushållens totala återvinning av förpackningar var rekordhög under 2020. Men den visar även att vi behöver ta ett större ansvar och särskilt återvinna fler plast- och pappersförpackningar.

Gräsrebellen

Gräsrebellen tipsar: Så toppdressar du din gräsmatta i vår

Våren är bästa tiden att toppdressa gräsmattan. Toppdressing innebär att du sprider ut ett tunt lager sand och organiskt material över gräsmattan. Ohlssons har färdigblandad toppdress som kan levereras direkt hem till dig i storsäck.

återvinn i jul

SÅ ÅTERVINNER DU I JUL

Genom att återvinna i jul är du med och bidrar till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Tack för att du återvinner!

fastfruset avfall i kärl

UNDVIK FASTFRUSET AVFALL I KÄRLET I VINTER

Fryser ditt avfall fast i kärlet? Ta gärna del av våra tips!