1 1

Gräsrebellen tipsar: Anlägga gräsmatta

Hösten är bästa tiden att anlägga gräsmatta. Oavsett om du väljer att så eller rulla färdigt gräs är hösten bästa tiden för ditt projekt. Under höstmånaderna är marken varm, luften fuktig och fåglarna mätta.

Det viktigaste för att få en fin och välmående gräsmatta över tid är att vara noga med förarbetet. En bra jord ger gräset förutsättningar att växa. Därför är det viktigt att ta reda på vad du har för underlag idag. Är det en styv lerjord eller en lätt sandjord? Förbättra marken med bra mat- eller kompostjord, du kan också blanda upp jorden med 20-40% sand för att få en mer dränerande jord. Du bör ha runt 20 cm fin jord för att rötterna ska kunna etablera sig, jordmånen gör också att jorden inte torkar ut lika lätt under sommarmånaderna. Snåla inte med jorden och förarbetet.

Gräsrebellen tipsar - gödning vid anläggning av ny gräsmatta - Ohlssons AB

Få till en jämn yta

Sprid ut jorden jämnt där du ska anlägga gräsmatta. Får du leverans i storsäck eller kran kan föraren hjälpa dig att fördela jorden över tomten. Kratta ut och tryck till med en vält. Har du stora ytor kan du ta en lastpall och lägga upp och ner. Dra den fram och tillbaka med ett rep för att jämna ut och trycka till jorden.

Ge jorden näring

Innan du sår eller rullar ut gräs ska du ta vara på den unika möjligheten att gödsla jorden för att ge fröna och rötterna näring redan vid etablering. Välj ett miljövänligt höst- eller trädgårdsgödsel som innehåller fosfor (P) och kalium (K). Fosfor gynnar rotutvecklingen och kalium hjälper fotosyntesen och ger en bättre övervintring. Sprid ut gödningen och mylla ner den med en kratta i jorden.

Gräsrebellen tipsar - så ny gräsmatta - Ohlssons AB

Dags att så

Välj en fröblandning som passar dina behov. Fundera om gräsmattan kommer användas till sport och lek eller om det är en paradmatta du vill ha. En villablandning brukar bestå av flera olika sorters frö som kompletterar varandra bra och fungerar för de allra flesta. Glöm inte att skaka förpackningen innan du sår så att de olika sorterna blandas och sprids över hela ytan. Det går att sprida fröna för hand men för bästa resultat bör du hyra en såmaskin. Tänk på att gå i olika riktningar för att undvika att få ojämn tillväxt. När fröna väl har spridits över ytan går du med en gallervält som trycker till fröna och ser till att de får jordkontakt.

Håll jorden fuktig

På hösten behöver man inte vattna lika ofta som när man sår gräs på våren eller sommaren. Du behöver vattna om det inte regnar eller om jorden ser torr ut på ytan. Tänk på att inte vattna för mycket, då simmar gräsfröna runt. En tumregel är att vattna lite men ofta. När väl gräsmattan har etablerat sig ska du istället vattna mycket men sällan, då gynnas rötterna som letar sig ner i jorden efter vatten.

Gräsrebellen tipsar - anlägga ny gräsmatta - Ohlssons AB

Klippning och gödsling

Olika grässorter tar olika lång tid att etablera sig. En del sorter visar sig redan efter fem dagar när andra sorter kan ta upp emot 30 dagar innan man kan se några grässtrå. När gräset är ungefär sju centimeter kan du klippa första gången. Klipp på högsta inställningen för att försiktigt toppa grässtråna, klipp helst med uppsamlare. Efter första klippningen kan du också gödsla första gången med en vanlig miljövänlig gräsgödning. Gödsla med halv dos av vad som är rekommenderat på förpackningen.

Fortsätt och klipp gräsmattan ofta. Då blir den tät och fin och du håller ogräset borta. Gödsla fyra gånger under säsong från vår till sensommar och vattna vid behov.

Lycka till!

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 LIFEHACKS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer våra bästa tips för dig som har fyrfackskärl!

hållbar vardag

10 tips för en mer hållbar vardag

Vi har samlat en mängd enkla, men hållbara tips som du kan göra i vardagen. Hur många gör du?

stopp i vasken

Det här kan du göra själv om du får stopp i vasken/diskhon

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

stopp i toaletten

Det här kan du göra själv om du får stopp i toaletten

Stopp i avloppet suger. Vi delar med oss av våra bästa tips för vad du kan göra själv om du får stopp i toan! Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Har du fått stopp i toan? Även riktigt mycket toapapper eller till och med avföring kan leda till stopp i toan.

fyrafackskärl

Allt du behöver veta om fyrafackskärl

Allt fler kommuner väljer att införa fastighetsnära insamling vid hushållen. Det innebär att det finns möjlighet att välja två stycken sopkärl med fyra fack, ett fack för varje avfallssort. Som en egen sorteringsanläggning! Enligt Avfall Sverige skulle mer än 60% av det som slängs i hushållens soppåsar egentligen kunna materialåtervinnas. Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare och fler återvinner fler mer noggrant. Du slipper också att åka till återvinningsstationen, vilket sparar tid för dig och är mer schysst mot miljön.

minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.