minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Fem tips för att minska svinnet:

  1. Planera dina inköp och veckans middagar. Fota innehållet i kylen innan du handlar så att du kan se vad som redan finns hemma.
  2. Laga mat på rester – kolla in våra tips nedan, eller skriv in 3 ingredienser du har i kylen i valfri sökmotor så får du fram massor av bra recept! 
  3. Rester går även utmärkt att frysa in.
  4. Förvara maten rätt: ställ kylvaror i kylen så fort som möjligt efter användning och håll rätt temperatur i kyl och frys. Grönsaker håller ofta längre om de förvaras i kylskåp.
  5. De flesta livsmedel håller längre än bäst-före-datum om de förvarats rätt. Lita på dina sinnen och låt syn, lukt och smak avgöra!

Bonustips: Bli proffs på rest-matlagning!

  • Är osten inne på sista refrängen? Riv ned och frys in den. Använd sedan på pizzan, i pajen eller som gratängtopping.
  • Gör en omelett! Pålägg som börjar bli gammalt, överblivet kött, kokt potatis, grönsaker - nästan all typ av rester passar fint.
  • Skär upp och frys in frukt som håller på att bli gammal och ta sedan fram när du är sugen på smoothie. Bananer, äpplen, jordgubbar och mango är perfekta ingredienser som du mixar tillsammans med juice, mjölk eller yoghurt.
  • Även grönsaker som skivad paprika eller purjolök är perfekta ingredienser att frysa in för att sedan förgylla de flesta måltider.
  • Rester från tacon blir till tacopaj några dagar senare. Överblivna tortillabröd från tacon blir bra som snabb-pizza.
  • Alla sorters rester kan bli till pyttipanna. 
  • Det torra brödet blir givetvis fattiga riddare – det gillar väl alla?!

Smaklig måltid!

Benny Jeanette Jim

Därför är Osby Sveriges bästa avfallskommun 2022

Osby Kommun har av Avfall Sverige utsetts till årets avfallskommun 2022. I Osby och Östra Göinge är det ÖGRAB som ansvarar för kommunernas renhållningsskyldighet. ÖGRABs entreprenör för avfallsinsamlingen är Ohlssons. I den här artikeln berättar Benny och Jeanette som sköter driften, chauffören Jim och ÖGRABs vd Per om hur man blir Sveriges bästa avfallskommun.

J 1

Möt Landskronas liftdumperdrottning Josefine

Lär känna en av #ohlssonskollegor, Josefine. Hon delar med sig av det bästa med att arbeta som liftdumperchaufför, varför hon valde att söka in på transportgymnasiet och hur det är att vara kvinna i en traditionellt mansdominerad bransch.

Sol

Energieffektiva fastigheter i Märsta

Under 2021 förvärvade Ohlssons energieffektiva fastigheter i Märsta. Fastigheterna rymmer bland annat kontor, garage och verkstäder och har solceller installerade på taken.

Anders Dyson

Möt Anders Dyson, KMA-ansvarig

Anders berättar om sitt brinnande intresse för kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor och ålderns fördelar.

larv

SÅ SLIPPER DU FLUGOR, LARVER OCH STINKANDE SOPKÄRL I SOMMAR!

Har du också varit med om att din soptunna svämmar över av larver och flugor under sommarmånaderna? Vi vet, inte särskilt kul. Här kommer våra bästa tips för att minska risken:

ohlssons återvinningsquiz

OHLSSONS ÅTERVINNINGSQUIZ

Testa dina kunskaper i återvinning med Ohlssons quiz. Hur många rätt får du?

ohlssons återvinningsquiz

SVAREN: OHLSSONS ÅTERVINNINGSQUIZ

Redo för svaren i Ohlssons återvinningsquiz? Du hittar dem här!

Simon (1)

Återvinningsgraden är rekordhög – men vi måste göra mer

Färsk statistik från FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) visar att de svenska hushållens totala återvinning av förpackningar var rekordhög under 2020. Men den visar även att vi behöver ta ett större ansvar och särskilt återvinna fler plast- och pappersförpackningar.

Gräsrebellen

Gräsrebellen tipsar: Så toppdressar du din gräsmatta i vår

Våren är bästa tiden att toppdressa gräsmattan. Toppdressing innebär att du sprider ut ett tunt lager sand och organiskt material över gräsmattan. Ohlssons har färdigblandad toppdress som kan levereras direkt hem till dig i storsäck.

återvinn i jul

SÅ ÅTERVINNER DU I JUL

Genom att återvinna i jul är du med och bidrar till ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Tack för att du återvinner!