minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Fem tips för att minska svinnet:

  1. Planera dina inköp och veckans middagar. Fota innehållet i kylen innan du handlar så att du kan se vad som redan finns hemma.
  2. Laga mat på rester – kolla in våra tips nedan, eller skriv in 3 ingredienser du har i kylen i valfri sökmotor så får du fram massor av bra recept! 
  3. Rester går även utmärkt att frysa in.
  4. Förvara maten rätt: ställ kylvaror i kylen så fort som möjligt efter användning och håll rätt temperatur i kyl och frys. Grönsaker håller ofta längre om de förvaras i kylskåp.
  5. De flesta livsmedel håller längre än bäst-före-datum om de förvarats rätt. Lita på dina sinnen och låt syn, lukt och smak avgöra!

Bonustips: Bli proffs på rest-matlagning!

  • Är osten inne på sista refrängen? Riv ned och frys in den. Använd sedan på pizzan, i pajen eller som gratängtopping.
  • Gör en omelett! Pålägg som börjar bli gammalt, överblivet kött, kokt potatis, grönsaker - nästan all typ av rester passar fint.
  • Skär upp och frys in frukt som håller på att bli gammal och ta sedan fram när du är sugen på smoothie. Bananer, äpplen, jordgubbar och mango är perfekta ingredienser som du mixar tillsammans med juice, mjölk eller yoghurt.
  • Även grönsaker som skivad paprika eller purjolök är perfekta ingredienser att frysa in för att sedan förgylla de flesta måltider.
  • Rester från tacon blir till tacopaj några dagar senare. Överblivna tortillabröd från tacon blir bra som snabb-pizza.
  • Alla sorters rester kan bli till pyttipanna. 
  • Det torra brödet blir givetvis fattiga riddare – det gillar väl alla?!

Smaklig måltid!