Man i kostym

Koncernchefen: Hållbar avfallshantering gynnar både miljö och ekonomi

Med hållbarhet som ledstjärna hjälper Ohlssons företag, industrier, kommuner och privatpersoner att bli mer hållbara. Företaget bedriver insamling av avfall i 35 kommuner runtom i Sverige och har målet inställt på att bli den ledande aktören inom renhållning. I en artikel i Dagens Industri berättar Christer Ohlsson, koncernchef, mer.

Christer Ohlsson startade företaget för 24 år sen då han såg en förändrad inställning till miljö och hållbarhet. Idag har företaget utvecklats till en framgångsrik koncern som bland annat tilldelats Dagens Industris Mästargasell. 

– Vi brinner för det cirkulära samhället och vi får inte slösa bort våra resurser. Befolkningen blir större och större och vi konsumerar mer och mer. Då är det viktigt att vi tar hand om det avfall som blir och behandlar det som en råvara i stället för att bara slänga bort det, förklarar Christer Ohlsson som fortfarande är verksam som koncernchef i Ohlssons Invest med cirka 800 anställda.

Lång erfarenhet 

Det är många aspekter som måste tas hänsyn till för att få en så hållbar avfallshantering som möjligt. Allt från säkerhet, lagar och arbetsmiljö till miljö och ekonomi påverkar hanteringen.

– Med vår långa erfarenhet i branschen har vi koll på vilka regler och lagar som gäller när det rör avfall och återvinning. Vi arbetar proaktivt och långsiktigt för att gynna såväl miljön som våra kunder, säger Christer Ohlsson.

Kostnadseffektivt och enkelt

Kundbasen varierar från små till stora företag, från tillverkningsindustrier till byggbolag så det finns en stor erfarenhet av att effektivisera och hållbarhetsanpassa avfallshanteringen hos olika sorters företag. 

– Idag har de flesta företag och industrier kvalitets- och miljöplaner med mål som ska uppnås och följas upp. Vi hjälper till att analysera kundernas avfallsflöden och ger förslag på hur avfallshanteringen kan göras mer hållbar, kostnadseffektiv och enkel, säger Christer Ohlsson. 

I de egna återvinningsanläggningarna tas så mycket som möjligt tillvara och återanvänds. På uppdrag av Returpack samlar Ohlssons in pantförpackningar från butiker och föreningar i stora delar av landet för att sedan köra till återvinning.

ISO-certifieringarna säkerställer ordning och reda

Företaget är ISO-certifierade i miljö, arbetsmiljö och kvalitet vilket är viktigt för att kunna bedriva den här sortens verksamhet. Det är också ett kvitto på att hållbarhetsarbetet är systematiskt och i ständig utveckling.

– Vi tittar på alla aspekter över hur vi kan vara optimalt hållbara i allt vi gör. Efterfrågan på hållbara tjänster har ökat kraftigt de senaste åren och vi har vuxit med den tid vi lever i. Och det går inte bara att snacka – vi måste leverera också, konstaterar Christer Ohlsson.  

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 LIFEHACKS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer våra bästa tips för dig som har fyrfackskärl!

hållbar vardag

10 tips för en mer hållbar vardag

Vi har samlat en mängd enkla, men hållbara tips som du kan göra i vardagen. Hur många gör du?

stopp i vasken

Det här kan du göra själv om du får stopp i vasken/diskhon

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

stopp i toaletten

Det här kan du göra själv om du får stopp i toaletten

Stopp i avloppet suger. Vi delar med oss av våra bästa tips för vad du kan göra själv om du får stopp i toan! Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Har du fått stopp i toan? Även riktigt mycket toapapper eller till och med avföring kan leda till stopp i toan.

fyrafackskärl

Allt du behöver veta om fyrafackskärl

Allt fler kommuner väljer att införa fastighetsnära insamling vid hushållen. Det innebär att det finns möjlighet att välja två stycken sopkärl med fyra fack, ett fack för varje avfallssort. Som en egen sorteringsanläggning! Enligt Avfall Sverige skulle mer än 60% av det som slängs i hushållens soppåsar egentligen kunna materialåtervinnas. Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare och fler återvinner fler mer noggrant. Du slipper också att åka till återvinningsstationen, vilket sparar tid för dig och är mer schysst mot miljön.

minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.