stopp i vasken

Det här kan du göra själv om du får stopp i vasken/diskhon

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

GÖR DET HÄR OM DU HAR FÅTT STOPP I VASKEN/DISKHON:

  • Testa först att hälla lite diskmedel i avloppet och sedan spola med kokhett vatten. Diskmedel är fettupplösande och kan vara ett enkelt knep att lösa upp proppen om den inte sitter så hårt.

  • Använd en vaskrensare genom att sätta den för avrinningshålet i diskhon när den är tömd på vatten och tryck till. Täck för avrinningshållet med vattentålig tejp. Fyll diskhon med lite vatten och pumpa med vaskrensaren utan att den släpper kontakten med diskhon. Spola avslutningsvis med kokhett vatten. Har du flera diskhoar behöver du täppa igen den ena med proppen samt även täcka för avrinningshålet med vattentålig tejp.

Förebygg stopp i vasken/diskhon:

  • Häll aldrig stekfett direkt i avloppet eftersom det kan orsaka stopp. Torka antingen av det med hushållspapper eller häll fettet i ett mjölkpaket som du sedan slänger i brännbart avfall. Vill du göra dig av med mycket matfett kan du lämna in det på återvinningscentralen. Tänk på att behållaren då måste vara väl försluten. Kontrollera med din närmsta återvinningscentral om mängden fett som kan lämnas in. 
  • Spola med varmvatten lite då och då för att förebygga att smuts och avlagringar får fäste.
  • Underhållsspolning bör ske med 3-5 års mellanrum. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Varför är det viktigt att inte spola ned fett i avloppet?

En vanlig orsak till stopp i avloppet är fett som samlats och stelnat i avloppsledningarna. Fettet riskerar också att ledas hela vägen till reningsverket, vilket kan skapa problem och orsaka obalans i reningsprocessen. Genom att ta hand om ditt fett och inte spola ned det i avloppet förebygger du inte bara stopp utan bidrar även till renare vatten.

Ohlssons i region Mitt, Stockholm Mälardalen, hjälper dig att förebygga och/eller underhållsspola så att rören vid vasken hålls i gott skick. Läs mer om tjänsterna i region Mitt här. 

fastfruset avfall i kärl

UNDVIK FASTFRUSET AVFALL I KÄRLET I VINTER

Fryser ditt avfall fast i kärlet? Ta gärna del av våra tips!

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 LIFEHACKS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer våra bästa tips för dig som har fyrfackskärl!

hållbar vardag

10 tips för en mer hållbar vardag

Vi har samlat en mängd enkla, men hållbara tips som du kan göra i vardagen. Hur många gör du?

stopp i toaletten

Det här kan du göra själv om du får stopp i toaletten

Stopp i avloppet suger. Vi delar med oss av våra bästa tips för vad du kan göra själv om du får stopp i toan! Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Har du fått stopp i toan? Även riktigt mycket toapapper eller till och med avföring kan leda till stopp i toan.

fyrafackskärl

Allt du behöver veta om fyrafackskärl

Allt fler kommuner väljer att införa fastighetsnära insamling vid hushållen. Det innebär att det finns möjlighet att välja två stycken sopkärl med fyra fack, ett fack för varje avfallssort. Som en egen sorteringsanläggning! Enligt Avfall Sverige skulle mer än 60% av det som slängs i hushållens soppåsar egentligen kunna materialåtervinnas. Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare och fler återvinner fler mer noggrant. Du slipper också att åka till återvinningsstationen, vilket sparar tid för dig och är mer schysst mot miljön.

minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.