hållbar vardag

10 tips för en mer hållbar vardag

Vi har samlat en mängd enkla, men hållbara tips som du kan göra i vardagen. Hur många gör du?

  1. Sortera ditt avfall ordentligt
    Ibland kan det kännas lockande att slänga det mesta i brännbart/restavfall - men tänk då på det här: en påse med matavfall räcker till att producera biogas som motsvarar 2,4 km bilkörning. Och när du återvinner en konservburk sparar du energi som motsvarar att du kan titta på TV i 7 timmar! Sortera ditt avfall och bidra till en bättre värld. 
     
  2. Du säger väl nej tack till reklam?
    Om inte är det hög tid nu! Kanske kan du också välja att prenumerera på dagstidningen digitalt istället för i pappersformat? 
     
  3. Planera ditt besök i mataffären.
    Tänk igenom dina inköp så att du får så lite matsvinn som möjligt. Försök laga nya maträtter på resterna eller de överblivna ingredienserna. Har din kommun matavfallspåsar i papper? Ta med en sån till affären när du ska handla frukt och grönt, så kan du skippa engångsplastpåsen en gång för alla. När du kommit hem med frukten kan du ha den som matavfallspåse. 
     
  4. Ät mer hållbart!
    Välj hållbart producerat mat (håll utkik efter certifierad, miljömärkt och/eller svensk mat). Lukta och smaka på maten – oftast håller den efter bäst-före-datum om den förvaras rätt.
     
  5. Återanvänd och ge bort 
    Rensa i garderoben och ge bort/sälj klädesplaggen som du inte använder. Försök laga om något går sönder. Återanvänd praktiska förpackningar. Glasburkar som det varit honung i är till exempel perfekta att diska ur och sedan använda till picklad rödlök, hemmagjorda såser eller sylter. 
     
  6. Plocka skräp
    Ta med dig en soppåse och gå på en skräpplockarpromenad. Tävla med barnen eller en kompis - vem samlar mest skräp på kortast tid? 
     
  7. Minska konsumtionen
    Ge bort en upplevelse istället för en sak nästa gång någon fyller år. Presentkort på bio eller restaurang, donera till välgörenhet eller ge bort något hemgjort. 
     
  8.  Återvinn korrekt
    Platta till alla förpackningar ordentligt när de ska slängas, så att fler får plats i kärlet. På så vis kan vi minska antalet transporter.
     
  9. Undvik att köpa vatten på flaska
    Visst kan det kännas smidigt. Och gott. Men kanske är det dags att investera i en riktigt snygg och hållbar flaska som du kan fylla med vatten och ta med dig när du är på språng? Eller köpa hem en kolsyremaskin, om du är ett bubbel-fan. 
     
  10. Tipsa!
    Ge dina bästa, mest hållbara tips till en vän. Eller skriv till oss i våra sociala medier med dina bästa tips. Tillsammans kan vi bidra till en mer hållbar vardag!
fastfruset avfall i kärl

UNDVIK FASTFRUSET AVFALL I KÄRLET I VINTER

Fryser ditt avfall fast i kärlet? Ta gärna del av våra tips!

hållbart företag

SÅ KAN DITT FÖRETAG BLI MER HÅLLBART

Hållbarhet och cirkulär ekonomi ligger oss varmt om hjärtat och är en del av vår kärnverksamhet. Här delar vi med oss av några enkla tips på hur just din verksamhet kan bli mer hållbar. Hur många har du koll på?

fyrafackskärl lifehacks

3 LIFEHACKS FÖR DIG SOM HAR FYRFACKSKÄRL

Allt fler kommuner inför fyrfackskärl, vilket är bra för både miljön och för dig. Här kommer våra bästa tips för dig som har fyrfackskärl!

stopp i vasken

Det här kan du göra själv om du får stopp i vasken/diskhon

Dålig avrinning i vasken? Kluckande avlopp? Det kan vara indikation på att det håller på att bli stopp. Vi tipsar om vad du själv kan göra om du får stopp i vasken/diskhon och hur du kan förebygga det.

stopp i toaletten

Det här kan du göra själv om du får stopp i toaletten

Stopp i avloppet suger. Vi delar med oss av våra bästa tips för vad du kan göra själv om du får stopp i toan! Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Har du fått stopp i toan? Även riktigt mycket toapapper eller till och med avföring kan leda till stopp i toan.

fyrafackskärl

Allt du behöver veta om fyrafackskärl

Allt fler kommuner väljer att införa fastighetsnära insamling vid hushållen. Det innebär att det finns möjlighet att välja två stycken sopkärl med fyra fack, ett fack för varje avfallssort. Som en egen sorteringsanläggning! Enligt Avfall Sverige skulle mer än 60% av det som slängs i hushållens soppåsar egentligen kunna materialåtervinnas. Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare och fler återvinner fler mer noggrant. Du slipper också att åka till återvinningsstationen, vilket sparar tid för dig och är mer schysst mot miljön.

minska matsvinnet

5 tips för att minska matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av maten som köps slängs? Onödigt va? Genom att minska matsvinnet och återvinna korrekt mår både din plånbok och miljön bättre. Här delar vi med oss av våra bästa tips. Varje kilo återvunnet matavfall kan bli biogas som gör att man kan köra bil nästan 2 kilometer. Minska matsvinnet med våra tips!

Därför ska du återvinna

Därför ska du återvinna

Visste du att det tar 450 år för plast att brytas ned av naturen? Och efter så många år återstår det fortfarande skadliga mikrobitar av plasten. I den här artikeln får du svar på varför du ska återvinna.

Maxie

Möt Maxie Apel, HR- och löneadministratör

Maxie berättar om sin resa på Ohlssons och det bästa med att arbeta som HR-och löneadministratör.

Samra Bekan

Möt Samra Bekan, uthyrningsansvarig

Samra berättar om sin resa på Ohlssons - från receptionist till uthyrningsansvarig.